OMGEVINGSVERGUNNING
Hulp en begeleiding bij een aanvraag Omgevingsvergunning
U hebt verbouwplannen maar waar moet u beginnen? Het is niet vreemd dat u vragen heeft en tegen een berg van regels aanloopt.
Moet u een vergunning aanvragen? Of een melding doen? Of kunt u uw plannen vergunning vrij realiseren? En misschien bent u al gestart met een aanvraag en heeft u een brief met vragen van de Gemeente ontvangen. Bouwregelgeving is niet gemakkelijk en zorgt dagelijks voor misverstanden. Wij kunnen u helpen met uw vragen en met een aanvraag omgevingsvergunning! Neem gerust contact met ons op.
Het maakt niet uit of u al een aanvraag heeft gedaan of dat u nog helemaal niet gestart bent. Onze werkwijze is hetzelfde.
Tijdens een kennismakingsgesprek kunt u toelichten welke plannen u heeft en bespreken wij met u eventuele vervolgstappen. Dit kan fysiek op locatie of digitaal via Teams.
U krijgt van ons persoonlijk en eerlijk advies.
Stappenplan
1e stap: Een eerste scan
– zijn uw plannen vergunning plichtig?
– passen uw plannen binnen de regels van het omgevingsplan/bestemmingsplan?
– Wat is het beleid van de Gemeente?
– Zijn er welstandsrichtlijnen vastgesteld?
2e stap: Vooroverleg met Gemeente of Omgevingsdienst
– dit is nog geen officiële aanvraag omgevingsvergunning maar een vooronderzoek of er kans van slagen is dat u een vergunning krijgt. De meeste gemeenten bieden dit aan.
3e stap: voorbereiden aanvraag Omgevingsvergunning
– zijn er tekeningen en/of berekeningen nodig?
– welke procedure is van toepassing (blijkt uit stap 1 of 2) en is bijvoorbeeld een Ruimtelijke Onderbouwing nodig?
– onderzoeken uitzetten (bijvoorbeeld: bodem, natuur, archeologie, geluid, constructie)
– wij zorgen ervoor dat u alle gegevens compleet hebt en ook de aannemer straks weet wat hij moet bouwen.
4e stap: Aanvraag omgevingsvergunning indienen
– via de website www.omgevingsloket.nl kunt u dit zelf doen, of wij doen dit namens u als uw gemachtigde
– als uw gemachtigde zijn wij betrokken bij het gehele aanvraagtraject en hebben wij contact met de gemeente als we nog tegen zaken aanlopen
Waar moet een aanvraag omgevingsvergunning aan voldoen?
Een aanvraag omgevingsvergunning moet bij indienen voldoen aan de indieningsvereisten die zijn voorgeschreven in de omgevingsregeling of in het omgevingsplan. Dit is afhankelijk voor welke (deel)activiteiten u een omgevingsvergunning moet aanvragen.
Denk hierbij aan:
– aanvraagformulier;
– tekeningen;
– berekeningen;
– onderzoeken.
Enzovoort.
Hoe gaan we de omgevingsvergunning aanvragen?
Een omgevingsvergunning kunt u aanvragen via de website Omgevingsloket.
U kunt inloggen met uw digID en kiezen voor de optie “aanvraag indienen”.
Een andere mogelijkheid is dat wij dit voor u doen als uw gemachtigde. Wij verzorgen het gehele traject rond de vergunningaanvraag totdat de vergunning wordt verleend.
Nadat uw aanvraag is ingediend zal de Gemeente uw aanvraag publiceren. Dit gebeurt op internet via www.officielebekendmakingen.nl en in veel gevallen ook via een gemeentelijk huis aan huis blad. Belanghebbenden worden op deze manier geïnformeerd en kunnen zienswijzen indienen. Na vergunningverlening heeft men de mogelijkheid bezwaar in te dienen tegen het besluit van de Gemeente.
Termijnen aanvraag omgevingsvergunning
De termijn van uw aanvraag hangt af van welke procedure van toepassing is.
In de meeste gevallen is de reguliere procedure van toepassing:
Deze procedure kent een maximale beslistermijn van 8 weken. Maar let op: de Gemeente kan beslissen om deze beslistermijn te verlengen met maximaal 6 weken (verdagen beslistermijn). Daarnaast kan de beslistermijn opschorten als uw aanvraag niet compleet is, in dit geval vraag de Gemeente aanvullende gegevens en staat de termijn van uw aanvraag stil totdat u de aanvraag compleet heeft gemaakt.
Als de Gemeente geen beslissing neemt binnen de beslistermijn dan is uw aanvraag van rechtswege verleend. De Gemeente komt in dit geval geen beslissingsbevoegdheid meer toe. Dit neemt niet weg dat belanghebbende alsnog bezwaar kunnen maken, u kunt de Gemeente in gebreke stellen en een besluit van rechtswege eisen.
Als de uitgebreide procedure van toepassing is dan is de maximale beslistermijn 6 maanden. Ook hier moet u eerst wel een complete aanvraag indienen en staat de termijn stil als de Gemeente om aanvullende gegevens vraagt. De Gemeente moet eerst een ontwerpbeschikking publiceren welke 6 weken ter inzage ligt. Belanghebbenden kunnen zienswijzen indienen. Pas na de ontwerpbeschikking kan de definitieve vergunning verleend worden welke open staat voor beroep bij de rechtbank.
Nog vragen?
Stel ze gerust. Neem hiervoor contact met ons op.